Hoe zorg je voor een optimale stoelbezetting?

 

Nu iedereen maar 30 zitplekken in zijn zaak mag hebben, is een optimale stoelbezetting cruciaal!

Je kunt je bezetting meten aan de hand van; Omzet per beschikbaar zituur (RPASH in Engels). Dit berekenen je door de omzet per uur te berekenen bij een volle bezetting (omzet gedeeld door het aantal openingsuren). Als je restaurant maar halfvol zit zal je RPASH lager uitvallen, maar ook als jouw gasten alleen een voorgerecht bestellen. Een aantal manieren om de RPASH te vergroten is om de hoeveelheid tijd die elke gast aan zijn/haar tafel besteedt te verkorten en de gemiddelde uitgaven te verhogen. Ook de tijd dat de tafel leeg blijft na vertrek van vorige gasten kan verminderd worden om de RPASH te vergroten. Hoteliers maken gebruik van deze berekeningen voor hun hotelkamers. Zij willen de beste prijs voor hun kamers, maar willen voorkomen dat de kamers onbezet blijven. Een nacht onbezet is een verlies aan omzet. Voor luchtvaartmaatschappijen hetzelfde probleem. Elke zitplaats in een vliegtuig die niet benut wordt is een verlies aan omzet. Deze stoelen worden dus goedkoper aangeboden, of nog beter gepromoot. Zo zijn er allerlei manieren om jouw bezetting optimaal te benutten en vooral te verhogen.

In dit weblog geven we een aantal tips om nog meer uit jouw, toch al beperkte, zitplaatsen te halen en hierdoor meer omzet te genereren.

Ben jij klaar voor een optimale stoelbezetting?

 

Tip 1: Ontbijt, lunch en diner.

Kijk eens naar MC Donalds die een speciaal ontbijtconcept ontwikkeld hebben. Zij betalen net als ieder ander huur voor 7 dagen per week en 24 uur per dag. Waarom zou je deze tijd niet benutten om meer omzet te genereren? Verkoop een lekker kopje koffie, een croissantje en een muffen en je hebt een ontbijtservice. Voilà! Ditzelfde uitgangspunt hebben luchtvaartmaatschappijen. Zij realiseerde zich dat een vliegtuig alleen geld oplevert als het in de lucht is. Daarom heeft South west Airlines zich gestort op het 30 minuten omstellen van een vliegtuig. Hiermee zorgen zij dat een vliegtuig zo snel en zo vaak mogelijk in de lucht is.

Heb jij een goed koffieapparaat? Schaf wat kartonnen bekers en deksels aan en denk eens aan ‘take- away service’. Wanneer jouw restaurant zich op een centrale locatie bevindt en er toch altijd iemand aanwezig is dan is je take-away koffie zo gemaakt. Biedt hier een bagel of muffen bij aan en je hebt een ontbijtservice.

Tip 2: Zeven dagen per week

Naast je ontbijt, lunch en diner geldt hetzelfde voor je openingsdagen per week. Je betaald huur voor elke dag van de week. Waarom zou je hier niet het beste uit halen? Hoe meer je stoelen beschikbaar zijn, dus hoe meer openingsuren je hebt, hoe meer omzet je kan maken.

Tip 3: Geen rustige avonden meer.

Is er op maandag of dinsdagavond niks te beleven in jouw restaurant? Promoot deze avonden eens met wat leuke acties, kortingen of evenementen om je zitplaatsen ook op deze rustige avonden wat vaker vol te krijgen. Iedere gast is er tenslotte 1. En elke betalende gast levert jou meer omzet op. Bied een drankje gratis aan, of een 3 gangen kortingsmenu, toetje gratis er is genoeg te bedenken!

Tip 4: Laat dineren.

Als het s’ avonds rustig is in jouw restaurant kan je ervoor kiezen om een ‘laat dineren’ of ‘toetje’ te promoten. Langskomend verkeer of gasten die net uit de bioscoop komen en nog zin hebben aan iets lekkers zullen sneller binnen komen als zij weten dat er ook in de late uurtjes nog iets te krijgen is. Een paar kleine toetjes zijn nu niet je grootste omzet, maar altijd beter dan een lege stoel!

Tip 5: Verhoog het aantal wisselingen per stoel

Het aantal wisselingen per stoel wil zeggen hoe vaak een gezelschap aan dezelfde tafel zit per avond. Sommige restaurants maken gebruik van 2 ‘shifts’. Een vroege en een late. Deze tafels zijn dus door 2 verschillende gezelschappen bezet. Als zij lang blijven tafelen en uitgebreid dineren kan dit soms net zoveel opleveren dan een tafel waar 4 verschillende gezelschappen aan zitten per avond die alleen een voorgerecht nemen. Als je de tafels vaker wil bezetten is het soms handig om je shifts van tevoren duidelijk te maken. Bijvoorbeeld een 6 en 8 uur shift. Gasten weten dan dat als zij om 6 uur komen eten, zij om 8 uur weg moeten zijn. Dit is handig voor als je naar een bioscoop of theater gaat en voor jouw als eigenaar een voordeel om je stoelen zo vaak mogelijk bezet te hebben.

Tip 7: Tafelbezetting

Kijk bij de reserveringen en het indelen van de gasten goed naar de tafelbezetting. Een gedekte tafel voor 4 personen bezetten met een koppel van 2 is zonde van de tafel en verlaagd jouw stoelbezetting en de RPASH.

Tip 8: Pas je prijzen aan.

Houdt de onderlinge concurrentie goed in de gaten en pas je prijzen hierop aan. In een afgelegen dorpje zal minder concurrentie zijn dan voor een restaurant midden in de stad. De directe concurrentie, oftewel buren, zullen net als jij een goede prijs- kwaliteit verhouding moeten waarborgen.

Tip 9: Last minute aanbiedingen

Op een onverwachte rustige avond kan je last minute iets op Facebook of Instagram posten of een reclame bord beschrijven met een speciale aanbieding voor die avond. Je moet er soms hard voor werken om je tafels bezet te krijgen, maar het kan net het verschil zijn op een avond met omzetverlies of quitte draaien!

Door deze tips te gebruiken zal jou RPASH/ stoelbezetting verbeteren en dus de omzet verhogen. Het belangrijkste is om elke tafel en elke stoel individueel te bekijken en te optimaliseren.

Een lege stoel levert natuurlijk niks op!

Succes!