Restaurant marketing is een integraal onderdeel van het succes van je restaurant. Het runnen van een restaurant is zwaar en vergt veel tijd en energie. Daarmee moeit ook nog een investering waar veel risico’s aan hangen. Het percentage dat het niet redt ligt hoog. Wanneer je heerlijk eten, goede service en een fijne ambiance biedt willen mensen uit alle hoeken van het land graag jouw restaurant bezoeken. Echter moeten ze je je wel weten te vinden. Een gebrek aan een goede marketing kan op lange termijn een negatief effect hebben op jouw gehele bedrijf.
Een marketingsplan op zichzelf garandeert geen omzetverhoging. Wanneer je marketing niet op de juiste manier inzet kan het je ook schaden. Je laat kansen liggen en verspeeld tijd én geld. Het gebeurt maar al te vaak dat restaurants kansen missen om zichtbaar te zijn bij mensen die graag willen eten (en dus geld uitgeven).
Je investeert heel veel uren in het succesvol maken van je restaurant. Verspil daarom die uren niet aan kostbare miskleunen zoals hieronder genoemd.
1. Niet goed uitgewerkt concept
Het concept van jouw bedrijf maakt of breekt het financiële succes op lange termijn. Wat zijn je ideeën en wat slaat aan op de plaatselijke markt? Hoe zit jouw bedrijf logistiek in elkaar en hoe lopen de publieksstromen? Ook is het handig als er van te voren wordt nagedacht over hoeveel er geïnvesteerd wordt en hoe dat kan worden terugverdiend. Identificeer de kritische factoren. Allemaal zaken die je voor de start van jouw bedrijf uitgedacht en uitgewerkt moet hebben.
Je concept ontwikkelt zich in de loop der tijd en verbetert zichzelf continue. Laat de uitwerkingen hiervan meegroeien. Let hierbij op je huisstijl, kledingkeuzes, interieur en websites.
2. Strategie niet uitgedragen in de communicatie
Als je eenmaal je strategie en concept uitgewerkt hebt, zorg dan dat deze uitgedragen wordt in de communicatie naar gasten en je personeel. Vaak is de strategie bij de start bepaald maar wordt hier maar weinig mee gedaan. Veel horecabedrijven laten hun strategie/ concept versloffen. Ze nemen geen tijd meer om een duidelijk marketingplan op te stellen en werken niet naar een doel. Ze leven van dag tot dag. Geen wonder dat je op deze manier geen nieuwe gasten aantrekt. Tegenwoordig is de horecabranche complex, onvoorspelbaar en continue in beweging. Tijd voor bijkomen is er vaak niet. Zorg dus dat je strategie up-to-date blijft en op verschillende manieren wordt uitgedragen. Maak je bedrijf aantrekkelijk en zorg dat gasten zich met je (bedrijf) willen identificeren. Dan is de keuze tussen jou en de concurrent zo gemaakt.
3. Verwarrende websites
Restaurantwebsites zijn een briljante manier van marketing en leveren de broodnodige informatie aan potentiële gasten. Het niet hebben van een restaurantwebsite is een van de grootste fouten bij restaurantmarketing. Maar zelfs als je een website hebt zijn er verschillende fouten die restaurants begaan tijdens het in de markt zetten van hun zaak via een website.
- Veel tekst en weinig plaatjes. Je site moet zo opgezet zijn dat het doet wat het moet doen. Gasten aantrekken. Dit doe je vooral door sterke foto’s van de sfeer, kwaliteit en het assortiment te laten zien. Vaak lezen maar weinig mensen je teksten en kijken ze vooral naar de plaatjes.
- Oude evenementen laten staan. Zorg er altijd voor dat jouw activiteitenkalender up-to-date is. Een feestje van vorige maand nog in de agenda op jouw website, staat erg slordig en zal mensen afweren. Laat zien dat jij actief bent op je website en de boel goed op orde hebt.
- Oude’ gerechten op de menukaart. Regelmatig nieuwe items op je menukaart, zorgt ervoor dat gasten terugkomen. Vergeet echter niet het menu óók op je website aan te passen. Je zult je verbazen hoeveel mensen je website bekijken voordat ze bij je komen eten. Je website trekt meer gasten en vooral terugkerende gasten als zij weten dat jouw menukaart online te bekijken is en ook af en toe veranderd. Goedbeeld materiaal is hierbij een absolute pré.
- Een reclamebureau gebruiken dat niet gespecialiseerd is in restaurants. Veel marketingbureaus hebben weliswaar genoeg kennis van zaken in hun vakgebied en kunnen de mooiste websites voor je maken. Echter ontbreekt vaak een affiniteit en kennis van de horeca. Hierdoor kunnen ze de plank totaal misslaan. Een moderne en complexe website, voor een oud bruin café bijvoorbeeld is functioneel maar trekt niet de gewenste doelgroep aan.
4. Sociale media flaters
Als restaurant moet je aanwezig zijn op sociale media. Of je dit nou leuk vindt of niet, het is dé manier om gasten een mogelijkheid te bieden een kijkje in jouw keuken te geven en een relatie op te bouwen met jouw gasten. Er worden dan ook veel fouten gemaakt in het gebruik hiervan. Zie sociale media namelijk niet als bijzaak. ’s Avonds even snel een nieuwe post verzinnen en plaatsen of de stagiaire je sociale media laten verzorgen brengt grote risico’s met zich mee. Wanneer je maar weinig online actief bent, zien gasten jouw berichten niet meer voorbijkomen. Je pagina is dan niet interessant genoeg om te blijven volgen. Té vaak iets posten is ook weer niet goed. Jouw volgers raken verzadigd van jouw berichten over acties, personeel te kort of andere berichten die jij meerdere malen per week plaatst. Ze gaan je als spam zien en kiezen ervoor om je te ‘ontvolgen’. Een tip om je sociale media goed te verzorgen is; vooruitplannen. Dit doe je door een sociale media – agenda te maken waarin al jouw posts van tevoren bedacht, uitgewerkt en geplaatst worden. Om nieuwe gasten aan te trekken is betaald adverteren een goede mogelijkheid. Je kiest zelf je doelgroep aan de hand van bijvoorbeeld; leeftijd, locatie en interesses.
5. Vergeten SEO
Wel een website voor jouw restaurant online maar geen idee wat SEO betekent? SEO staat voor Search Engine Optimization. (zoekmachine optimalisatie). Door deze strategie bepaald Google jouw vindbaarheid en rang in hun online zoekmachine. Meer dan 75% van de zoekopdrachten lopen via Google. Door je SEO goed op orde te hebben kom je bovenaan in de zoekmachines. Hierdoor zullen gasten jouw website eerder aanklikken dan minder hooggeplaatste websites. Denk er dus goed over na hoe gasten jou online zoeken en speel hier op in. Vraag jouw gasten naar zoekwoorden en termen die goed bij jouw zaak passen. Gebruik deze veelvoorkomende worden als zoekwoorden en verwerk ze in de teksten op je site.
6. Geen aandacht voor review management
Sta je er wel eens bij stil dat gasten tegenwoordig vaak overal en nergens hun mening achterlaten over jouw restaurant? Doe je hier überhaupt iets mee of laat je dit klakkeloos aan je voorbijgaan? Slecht plan! Gasten lezen deze namelijk wél voor zij jouw restaurant bezoeken en slechte reviews zorgen voor een negatief oordeel. Behandel alle reviews die je krijgt nauwkeurig. Zet je ego en trots aan de kant als het gaat om niet tevreden of zeurende klanten. Ook al hebben zij geen gelijk! Bied ze een nieuwe kans aan om een positieve ervaring op te doen in jouw restaurant.
7. Vergeten materiele marketing
Gasten baseren hun eerste oordeel op het uiterlijk, de inhoud van jouw zaak en de menukaart. Als deze netjes, onderhouden en fris zijn zullen zij snel concluderen dat jouw eten dat ook is. Let daarom op je menuborden en houd deze schoon en overzichtelijk. Handig ook om deze zo nu en dan eens op te frissen met nieuwe gerechten, acties of leuke weetjes over jouw restaurant. Vergeet je menukaart niet schoon te maken, want kaarten die vol saus of vieze vingers zitten maakt niemand hongerig!
8. Niet weten wat er speelt.
Als restaurant is het belangrijk om je concurrenten te kennen en in de gaten te houden. Wat doen zij anders en wat doen zij hetzelfde. Waar kan jij je in onderscheiden en nog beter worden. Wat werkt wel en wat werkt juist niet? Volg jij de nieuwe trends op het gebied van jouw soort restaurant en waarom wel of niet? Je hoeft niet alles te volgen, maar denk er in ieder geval over na.
Wanneer je regelmatig op de hoogte gehouden wil worden over alles wat er speelt op het gebied van restaurant marketing, abonneer je dan op ons “Marketing recept” hier informeren wij restaurateurs regelmatig over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van restaurant marketing.
Nu je de meest gemaakte en belangrijke marketing fouten kent kan je deze dus voorkomen. Besteed aandacht aan je marketing en dit zal gegarandeerd klandizie en omzet verhogend werken. Heb je specifieke vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Recent Comments