De tijd dat een restaurant in de Gouden Gids werd gevonden zijn ver heen. Vandaag de dag wordt er eerst on-line gezocht. Er wordt gekeken wat er allemaal in de buurt beschikbaar is. Vervolgens wat andere gasten van het restaurant vinden. Niet alleen of de menukaart ze aanspreekt maar ook of de sfeer van het restaurant is wat ze zoeken. Waneer dit allemaal aan de verwachtingen voldoet wordt er gereserveerd (via een online reserveringen systeem).  Daarom is het super belangrijk om een up-to-date en aantrekkelijke website voor je restaurant te hebben.  Een goede restaurant website heeft andere vereisten dan een online bedrijf. De volgende ingrediënten gaan je helpen meer gasten te krijgen.

Stap 1 Bepaal je doelgroep

Wanneer je aan een restaurateur vraagt, wie zijn jouw gasten? Kunnen ze dit vaak tot op het kleinste detail beschrijven. Helaas zien we deze omschrijving vaak niet vertaald naar hun website. Zorg daarom dat je website aantrekkelijk is voor de gasten die jij wilt aantrekken.

Stap 2 Weet wat je wil

Als je er voor kiest op een website te laten maken bedenk dan eerst waarom je dit wilt. Kortom, bepaal je doelstelling. Een site die bedoelt is om gasten online te laten reserveren, heeft een andere opzet dan een site die gasten wil infomeren over het menu.

Stap 3 Watertandende foto’s

Foto’s zeggen vaak tien keer meer dan woorden. Foto’s van je restaurant en gerechten is een belangrijk aspect van je marketing. Gasten eten eerst met hun ogen. Het is daarom belangrijk om goed beeldmateriaal te gebruiken op je website als je nieuwe gasten naar binnen wilt halen.

Stap 4 Geen woorden maar daden

Om hoog in ranking te komen bij zoekmachines is het belangrijk om je teksten te optimaliseren. Je zult hier keuzes in moeten maken. Schrijf kleine stukjes met relevante context en laat daarnaast de foto’s van je interieur, exterieur en je gerechten zoveel mogelijk voor je spreken.

Stap 5 Gebruik de Facebook-pixel

Met Facebook kun je bezoekers naar je website trekken. Een Facebook pixel helpt daarbij. Een Facebook pixel is een stukje code die je overal op je website kunt plaatsen om meer te weten te komen over de mensen of groepen die je website bezoeken. De doelgroepen kun je hierdoor meten, optimaliseren en verder ontwikkelen voor je Facebook communicatie

Stap 6 Bruikbaar voor iedereen

Tegenwoordig wordt een website nog maar minimaal bezocht via een computer. In de meeste gevallen wordt een mobile telefoon, tablet of TV gebruikt. Een responsieve website houdt in dat je site op al deze apparaten de juiste layout heeft. Omdat er steeds meer apparaten komen is alleen een layout voor een mobile telefoon niet voldoende

Stap 7 Je hebt maar 2 seconden

Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de internet gebruikers verwachten dat een site binnen 2 seconden geladen is. Op het moment dat dit niet gebeurt klikken de meeste mensen weg. Een snelle site zorgt ervoor dat gasten langer blijven rondkijken.

Stap 8 Meten is weten

Door de Google analytics tracking code te integreren in je site kun je alles wat er op je site gebeurt zien. Je weet waar je bezoekers vandaan komen, hoe ze je gevonden hebben, welke pagina’s ze het meest bezoeken en hoelang ze er blijven. Deze gegevens helpen om je site te optimaliseren en gebruikersvriendelijk te maken.

Stap 9 Bovenaan in Google

Maak je site beter vindbaar in zoekmachines als Google. Dit doe je door zoekmachine optimalisatie (SEO) op je site te integreren. Er zijn meerdere tools beschikbaar om te evalueren hoe jouw site hier op scoort. Soms kan een simpele aanpassing op je site er voor zorgen dat jij als eerste naar voren komt bij een zoekopdracht.

Stap 10 Koester je bezoekers

Stimuleer site bezoekers om hun contactgevens achter te laten. Wanneer iemand op je site is geweest heeft hij of zij interesse in jouw restaurant. Wanneer je nogmaals contact met ze op kunt nemen, overtuig je ze misschien wel om toch – of nog een keer langs te komen.

 

Een professionele blik op je website? Vraag hier een gratis website evaluatie aan.