Het gebeurd helaas vaak genoeg dat we restaurant websites of facebook pagina’s voorbij zien komen met geen foto’s of slecht beeldmateriaal. Veel restaurants vergeten dat je website en andere online communicatie een kijkje in de keuken is. Als het er al niet lekker uitziet op je site zullen ze niet zo snel geneigd zijn om daadwerkelijk je restaurant uit te proberen. Investeren in een professionele fotograaf of zelf een goede camera aanschaffen is een absolute aanrader. Met je beeld materiaal geef je gasten een voorproefje. Presenteer je restaurant op professionele wijze, hiermee boost je je presentatie wat zorgt voor meer bezoekers. Denk aan de volgende zaken wanneer je aanslag met je beeldmateriaal:

Een goede voorbereiding is het halve werk

 • Neem de tijd, een goede voorbereiding met focus op details is het halve werk van een goede foto.
 • Voeg een beetje olie toe. Ziet het eten er in de foto een beetje droog uit, dan kan het helpen om er een klein beetje olie of water overheen te sproeien (niet te veel, dan ziet het er viezig vet uit). Dit helpt het om voedsel er beter uit te laten zien, maar je moet wel oppassen dat je het niet overdrijft. Let er ook op dat je alleen het voedsel voorziet van de olie; het bord en andere dingen die in beeld komen moeten uiteraard wel spettervrij zijn. Het makkelijkste is het overigens om je foto’s gewoon zo snel mogelijk te maken nadat het opgediend is. Laat sausen en bijvoorbeeld slagroom pas na het opdienen toevoegen; dan ziet het er het lekkerste uit. Na ongeveer de eerste drie minuten zal de versheid er vanaf gaan.
 • Zorg dat je verlichting goed genoeg is voor de foto, schemerige verlichting is je vijand. Natuurlijk (zacht) werkt vaak goed voor het fotograferen van voedsel. In de buurt van een raam (zonder direct licht) werkt prima. Natuurlijk licht is vaak op zijn best rond 11 uur ’s ochtends. Als het licht alsnog te hard is of te duidelijk uit één richting komt, gebruik dan een reflectie scherm om de donkere kant wat op te lichten. Heb je geen reflectiescherm dan kun je ook een stuk piepschuim gebruiken. Een plekje buiten in de schaduw kan erg goed werken om met de juiste belichting te fotograferen. Op een zonnige dag in de schaduw van een boom.
 • Zorg dat je lens schoon is, we zien regelmatig afbeeldingen die met vuile lenzen zijn gemaak4. Let op schaduwen
 • Beoordeel of je achtergrond geschikt is voor je foto. Een steriele achtergrond zorgt ervoor dat de focus komt op het voedsel dat je wilt fotograferen.
 • Maak een keuze of je een filter wilt toepassen. Wanneer je een filter toepast, maak dit dan onderwerp afhankelijk. Bijvoorbeeld je personeel altijd in zwart/wit of sepia.

Maak gebruik van hulpmiddelen

 • Gebruik indien mogelijk een statief, een stabiele foto is vaak scherper.
 • Probeer verschillende hoeken. Veel eten wordt gefotografeerd onder een hoek van 45 graden, zoals je zelf op je bord zou kijken. Het is aan te raden hier mee te variëren, door bijvoorbeeld een heel laag standpunt te kiezen (10°-15°). De hoogte (en daarmee hoeveelheid) van je onderwerp wordt met een laag standpunt vaak veel duidelijker. Let bij een lager standpunt wel extra op de achtergrond, je krijgt met deze positie meer te zien dan alleen het tafelkleed. Zorg dat de achtergrond niet afleid, maar juist sfeer toevoegt of ‘out of focus’ is.Hoek van 10-15° vs 45°
 • Ken alle opties van je camera, als je er voor gekozen hebt om in een goede camera te investeren is het ontzettend zonde wanneer je alleen de automatische stand gebruikt. Bij iedere camera heb je tegenwoordig een eenvoudige instructie film die alle opties toelicht.
  8. Wees altijd alert op goede foto momenten. Een volle zaak trekt nog meer gasten, want de mensen die er zitten weten dat je goed bent. Wanneer je een foto van je terras wilt hebben, neem deze dan wanneer het terras helemaal vol zit. Op dat moment ben je natuurlijk meer bezig met je gasten dan foto’s maken, maar neem even de tijd om een paar plaatjes te schieten en kijk later of ze goed zijn uit gevallen.
 • Als je met je telefoon fotografeert (dit raden wij af) maak dan niet gebruik van de zoomlens. Breng je telefoon dichter bij het object, dit zorgt voor een hogere kwaliteit.

Inspiratie

 • Maak van ieder object verschillende foto’s je kunt ze altijd later verwijderen. Dit geeft ook de mogelijkheid om met verschillende functies/ instellingen van je camera te experimenteren.
 • Gebruik je creativiteit, experimenteer met allerlei soorten presentaties, ga buiten het geijkte boekje. In je keuken heb je honderden accessoires die een leuk effect bij een foto kunnen gegeven.
 • Kies je eigen stijl. Wanneer je je foto’s voor online communicatie maakt is het aan te raden om voor je eigen (herkenbare) stijl te kiezen. Dit kun je doen door altijd de zelfde kleursetting of filter te gebruiken of.
 • Laat je inspireren door andere, wanneer je zoekt op ‘food photography’ krijg je eindeloos veel ideeën en inspiratie van over de hele wereld.

Inspiratie

 • Plaats op iedere foto je logo of brandmerk. De meeste mensen zullen alleen je foto voorbij zien komen, staat hier je logo op zullen ze opslaan dat deze van jou komt.
 • Heb je camera altijd binnen handbereik. Deze tip sluit aan bij het vorige punt. Een goed foto moment is er altijd maar heel even. Wanneer je altijd alert bent op foto momenten, moet het niet zo zijn dat je eerste 10 minuten naar je camera moet zoeken, grote kans dat dan het moment voorbij is.

 

 •  En ‘last’ maar zeker niet ‘least’: maak die foto!

 

Wil je graag hulp bij jouw restaurant op de kaart te zetten? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op