Of je het nu leuk vindt of niet, je moet als restaurant aanwezig zijn op social media. Helaas is niet iedereen hier even handig in. Social media kanalen bieden een kijkje in jouw keuken en helpen je om een relatie op te bouwen met je gasten. Of je nu zelf aanwezig bent op Social media of niet, je kunt er vanuit gaan dat je gasten dit sowieso zijn. Gebruik dit, neem zelf de regie in handen om met je gasten te communiceren. Voorkom echter de meest gemaakte fouten bij social media communicatie

1. Het is geen bijzaak

Technisch gezien is een post plaatsen niet heel erg complex. Echter wanneer je regelmatig via verschillende kanalen met je gasten wilt communiceren, komt hier wel iets meer bij kijken. Een van de meest gemaakte fouten door restaurants is om social media communicatie als een bijzaak te zien. ’s Avonds zelf even een nieuwe post verzinnen of een stagiaire je social media laten verzorgen, brengt grote risico’s met zich mee. Wij hebben genoeg voorbeelden voorbij zien komen waar iemand vergat om van zijn business account te wisselen naar zijn privé account, waardoor er ongepaste posts geplaatst zijn. Ook al laat je een jonge medewerker je communicatie verzorgen, zorg dat er altijd supervisie is, idealiter van een gespecialiseerd bureau.

2. Post regelmatig

Wanneer je niet actief bent op je account, gaat deze je ook niets brengen. Wij zien veel facebook accounts van restaurants voorbij komen die alleen maar posten als ze nieuw personeel zoeken of als ze een nieuwe kaart willen laten zien. Wanneer je niet regelmatig iets plaatst, zullen je volgers je ook niet meer te zien krijgen en trek je al helemaal geen nieuwe volgers aan. Het algoritme van Facebook wijzigt dagelijks. Je krijgt tegenwoordig alleen nog maar de plaatsingen te zien van pagina’s die actief zijn en regelmatig reageren.

3. Post niet té vaak

Te vaak iets plaatsten is ook weer niet goed. Regelmatig activiteiten gaat je veel bieden, maar als er meerdere posts per dag plaatst raken je volgers verzadigd en gaan ze je als Spam zien. Vaak kiezen ze er dan voor om je te ontvolgen.

4. Plan vooruit

Het juiste Marketing recept zit hem in vooruitplannen plannen. Maak een social media kalander aan. Hiermee plan je een maand vooruit wat je gaat posten, op welke dag en hoe laat. Het tijdstip is een belangrijke factor. Als je iets post op een moment dat je meeste volgers niet online zijn gaat deze in het niets op.

5. Reageer

Een van de grootste voordelen van social media is dat je op verschillende momenten in contact kan zijn met je klanten. Hiermee kun je als restaurant eigenaar op een persoonlijke manier een relatie opbouwen. Dit maakt het intiem zorgt ervoor dat je gasten je in hun hart sluiten. Wanneer je dit niet doet kun je het gevoel geven dat je ze negeert en geen waarde voor jou hebben. Als iemand bijvoorbeeld een recensie plaatst (positief of negatief) en jij reageert hier niet op, kan dit een nare smaak achterlaten bij je gasten. De kans dat ze nog een keer komen of jou aanbevelen aan anderen wordt hierdoor drastisch verkleind.

6. Reacties zijn belangrijk

Het zelfde geld voor Winacties of ander promoties, je moet reageren op reacties of vragen. Facebook plaatst je hoger wanneer je regelmatig op berichten reageert.

7. Investeer in de juiste doelgroep

Je kunt tegenwoordig op bijna alle social media platforms betaald adverteren. Dit kan heel effectief zijn om nieuwe gasten aan te trekken. Op het eerste gezicht is dit ook redelijke eenvoudig. Je kan je doelgroep kiezen aan de hand van leeftijd, locatie, en interesse. Echter ligt hier de valkuil. Puur geld investeren om je bericht vaker langs te laten komen, levert je geen nieuwe gasten op. Wanneer je post bij de verkeerde doelgroep aankomt zullen zij hier niet op klikken, waardoor de kosten per klik om hoog gaan en jij nog meer geld uit moet geven. Waar het hier mis gaat is dat je de verkeerde doelgroep aanspreekt. Je kunt je doelgroep het beste op de volgende manier kiezen:

  • Mensen die je pagina geliked hebben. De mensen die je pagina liken zijn ook degene die het meest geneigd zijn om een betaalde advertentie van jou te liken, dit hebben ze immers al eerder gedaan.
  • Mensen die je pagina liken en hun vrienden. Vrienden hebben vaak gemeenschappelijk interesse. Ook bevinden ze zich meestal in de zelfde sociale klasse waardoor ze geneigd zijn dezelfde restaurants te bezoeken.
  • Selecteer op Facebook ‘look a likes’ Je kunt via facebook een selectie maken van mensen die qua persoonlijk profiel en interesse overeen komen met jouw volgers.
  • Je eigen data base. Je kunt alle e-mail adressen die je in je database hebt gebruiken om aan deze mensen je advertentie te laten zien. Omdat deze mensen je restaurant al kennen, zijn zij het meeste geneigd om op je advertentie te reageren.

 

Wil je graag advies over hoe je sociale media in kunt zetten voor je restaurant? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op